Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org. Дядо-Кльовото дърво

...
Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org. Дядо-Кльовото дърво
Коментари Харесай

Дядо-Кльовото дърво в село Студена ще представя България в конкурс за дърво на годината

Онлайн гласуването ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org. 

Дядо-Кльовото дърво в село Студена, община Свиленград, завоюва купата „ Дърво с корен 2021 “ в 12-ото следващо издание на състезанието, търсещ обичаните на хората дървета и техните истории. 350-годишният летен дъб завоюва първото място със 737 гласа, оповестяват от фондация ЕкоОбщност

Величественото вековно дърво се извисява на входа на Студена и се вижда от цялото село. Носи името на притежателя на равнищата, където пораства – Никола Ангелов, прочут като дядо Кольо, който след усилена работа си почивал под дебелата му сянка.

Според преданията дъбът е част от гъста гора, намирала се в землището на днешното село. Заради гората и минаващата река там се заселват първите му поданици – българи, криещи се от турските нападения.

 

В категория „ Вековните дървета приказват “ победител е Чинарът на Чучур – 350-годишно дърво, растящо в едноименната околност в центъра на с. Годешево, което зае първото място с 232 гласа. Историята изпрати Валентин Асенов, който описа, че всяка година под чинара се спуска огромна въжена люлка, на която хората се люлеят за здраве. В предишното там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и битки, на които са се стичали хора от всички околни села да гледат.

В спомагателната категория „ Млад природолюбител ” журито награди учениците от клуб „ Пътешественици из етнографията на Граово “ към СУ „ Васил Левски “ и Регионален юношески Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени поради грижите, които поставят за косматия дъб край с. Брезнишки извор, за който локалните имат вяра, че има чудодейна и целителна мощ. Младежите към този момент четири години постоянно почистват мястото от бурната растителност, като имат желание да слагат и указателна табела.

Дядо-Кольовото дърво в село Студена става финалист и българският представител в интернационалния конкурс „ Европейско дърво на годината 2022 ”. Той ще стартира на 1 февруари и в него със своите национални дървета спечелили ще се включат общо 16 страни. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР